Spørgsmål og Svar om kolesterolmåler
Vi har samlet en række ofte stillede spørgsmål til brugen af kolesterolmåler MultiCareIn.
Skulle dér være yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os hér.
Spørgsmål og svar er ved at blive opdateret – så hold øje med siden!
Hvad er kolesterol?
Kolesterol er en organisk kemisk forbindelse, som findes i cellemembraner i alle slags væv hos pattedyr. Kolesterol findes også i meget små mængder i planter. Kolesterol er en sterol og et lipid, dets navn stammer fra græsk chole- (galde) og stereos (fast stof), samt den kemiske endelse -ol for en alkohol. Navnet kommer af, at det første gang blev identificeret på fast form i galdesten, i 1784.
Kolesterol kommer ikke kun fra kosten; det syntetiseres i kroppen fra ubrugte metabolitter. Mængden af kolesterol i blodet kan overstige naturlige værdier ved indtagelse af større mængder mad, specielt mad der indeholder kolesterol. Der findes store mængder af kolesterol i leveren, rygmarven og hjernen. Det spiller en vigtig rolle i mange biokemiske processer, men er bedst kendt i forbindelse med hjerte-karsygdomme. Kolesterol er uopløseligt i blodet, men transporteres rundt i kroppen bundet til forskellige slags lipoprotein.
Kolesterol er nødvendigt for opbygning og vedligeholdelse af cellemembraner; det regulerer membranernes fluiditet over et stort temperaturområde. Hydroxylgruppen interagerer med lipidernes fosfat-hovedgrupper, mens den store kulbrintedel er indlejret i membranens hydrofobe del. Kolesterol bidrager til produktionen af galde (som lagres i galdeblæren og bruges ved nedbrydning af fedt) og er vigtig for metabolismen af de fedtopløselige vitaminer, som f.eks. vitamin A, D, E og K. Kolesterol er et af hovedreagenserne i syntesen af vitamin D og forskellige steroidhormoner, bl.a. kortisol og aldosteron samt kønshormonerne progesteron, østrogen og testosteron.
Syntese og optagelse:
Mammale cellemembraner kan ikke fungere normalt uden kolesterol, og det må enten syntetiseres i det endoplasmatiske reticulum eller indtages med kosten. I det sidste tilfælde transporteres det med blodet i lipoproteiner. Disse optages i cellen via receptor-medieret endocytose og hydrolyseres i lysosomer.
Kolesterol syntetiseres fra acetyl-CoA i mange celler og væv. Ca. 20-25% af den daglige produktion (~1 g/dag) foregår i leveren. Der syntetiseres også kolesterol i tarmene, binyrerne og kønsorganerne. En person der vejer 68 kg har typisk 35 gram kolesterol i kroppen, den typiske daglige produktion er 1 g og et typisk indtag via kosten er 200-300 mg.
Fødekilder:
De største mængder kolesterol findes i æg, oksekød og fjerkræ. Planter indeholder små mængder kolesterol, så selv veganerkost, som ellers ikke indeholder animalske produkter, indeholder små mængder kolesterol. Det er dog så små mængder, at man skal indtage 9,6 liter ren jordnøddeolie for at få samme mængde kolesterol som der er i ét æg. Vegetabilske produkter indeholder andre kolesterollignende forbindelser, fytosteroler, som menes at kunne sænke mængden af kolesterol i blodet.
(Kilde: Wikipedia, den frie encyklopædi)
Hvilke test kan bruges til MulticareIN?
Triglycerioder (10 stk.)
Total kolesterol ( 10 stk. og 25 stk.)
Glukosetest (50 stk.)
Kan MulticareIN måle HDL og LDL
Nej, den måler totalkolesterol.
Hvor ofte skal jeg måle mit kolesterol?
Vi foreslår at du skal måle dit kolesterol én gang om ugen: samme ugedag, samme tidspunkt og under samme betingelser. Fx torsdag morgen før morgenmåltidet.