Artikler om kolesterol

Lægelige eksperter efterlyser langt mere fokus på blodfedtet triglycerid, der anses for endnu farligere end det såkaldt onde kolesterol.

Læs nedenstående artikel fra B.T.:

Læger slår alarm: Ny ‘ond kolesterol’ truer
Af Trine Steengaard Nielsen, trine@bt.dk
Lægelige eksperter efterlyser langt mere fokus på blodfedtet triglycerid, der anses for endnu farligere end det såkaldt onde kolesterol.

En række førende eksperter advarer nu om, at den farligste type kolesterol er helt overset, selv om hver fjerde dansker er i farezonen.

B.T. skriver, at mange læger overser det andet blodfedt, triglycerid, der indeholder en anden type kolesterol, som er endnu farligere end det, vi i dag kalder det onde kolesterol.

Triglycerid indeholder en anden type kolesterol, som er endnu farligere end det, vi i dag kalder det onde kolesterol (LDL). Og det selv om op imod hver fjerde dansker ifølge førende eksperter lever med for meget af det farlige triglycerid i blodet. Ligesom et for højt kolesteroltal øger også et for højt triglycerid-tal risikoen for åreforkalkning og dermed blodpropper i hjertet og i hjernen.

‘Et triglycerid-tal på mellem 2 og 10 øger risikoen for åreforkalkning, fordi triglyceridet bæres i det meget onde kolesterol (VLDL og IDL). Det er endnu farligere end det, vi i dag kender som det onde kolesterol (LDL)’, siger professor og kolesterolekspert Steen Stender, ledende overlæge på Gentofte Hospital til B.T.

Professor og overlæge på Herlev Universitets Hospital, Børge Nordestgaard, der er en af landets og Europas førende forskere inden for kolesterol, mener, der er et enormt behov for mere fokus på blodfedtet triglycerid. Ifølge ham er det et stort problem, der har været ignoreret de seneste 15-20 år.

‘Det er meget problematisk, fordi næsten alle læger og patienter udelukkende fokuserer på deres kolesteroltal – og så kigger de kun på det. Men selv om folk får behandlet deres kolesterol (LDL) rimeligt ned, så er der stadig mange, der fortsat har et for højt triglycerid-niveau og dermed fortsat har høj risiko for blodpropper i hjertet og hjernen’, siger Børge Nordestgaard og til B.T. fortsætter:
‘Der er rigtig, rigtig mange danskere, der har et for højt indhold af triglycerid.’

Børge Nordestgaard står bag den store Herlev/Østerbro-undersøgelse, hvor omkring 75.000 danskere har fået målt deres triglycerid-tal. Resultatet var, at hver femte kvinde og mere end hver tredje mand havde for meget af det farlige blodfedt.

Den vigtigste årsag til høje triglycerider er ifølge Børge Nordestgaard overvægt.

/ritzau/